Jaar lang werken voor 'open tuin'


Het volgende artikel van Gonny Hendrikx-Farla stond op 1 juli 2016 in BN De Stem.
Foto: Jan Stads/Pix4Profs.
Coby en Meint Posthumus stellen zondag nog één keer hun tuin open voor het publiek. "We willen wel doorgaan met de opentuindagen, maar we kunnen het niet meer."


DOOR GONNY HENDRIKX-FARLA

Zondag 3 juli stellen Coby en Meint Posthumus voor de 15e en laatste keer hun cottage-tuin aan de Noordschans 111 in Klundert open voor het publiek.
Het echtpaar is om gezondheidsredenen genoodzaakt om daarmee te stoppen.
Vijftien jaar lang konden bezoekers zich verwonderen over de diepe tuin achter hun huis. Een cottage-tuin, ingericht met kamers vol planten in allerlei soorten, maten en kleuren. En van de vijvers waar de kikkers luidruchtig kwaken, en hoekjes waar je even kunt gaan zitten om te genieten van al het moois om je heen. Daar komt dit jaar een einde aan.
Zondag is de tuin van het echtpaar nog één keer open voor het publiek. "We hopen dat er zondag heel veel mensen komen." Coby en Meint Posthumus zitten achter de grote tafel in hun prachtige tuin. "We willen wel doorgaan met de opentuindagen, maar we kunnen het niet meer. Als we een heel jaar lang hard moeten werken om een paar dagen per jaar open te zijn, is het bijna geen hobby meer maar een verplichting."

Tuinwedstrijd
In 2001 deed het echtpaar Posthumus mee met een provinciale tuinwedstrijd. "We wonnen toen in de regio", vertelt Coby, "en we werden vierde in Noord Brabant. Dat hadden we nooit verwacht. In 2003 hebben we onze tuin een dag opengesteld voor het publiek. Dat was zo'n succes dat we het jaar daarop naar twee dagen zijn gegaan. Toen ben ik ook begonnen met het opzetten van een opentuinendag in Moerdijk. Dat heb ik jaren gedaan, maar dat is zoveel werk. Daar stop ik ook mee. We wilden dit jaar wel de Kunst en Cultuurroute doen, maar dat doen we ook niet. We gaan na zondag zelf genieten van onze tuin en van onze kleinzoon Matz."
De tuin van Coby en Meint Posthumus aan de Noordschans 111 in Klundert is zondag 3 juli open van 10.00 tot 17.00 uur. Ook dit jaar zijn er creatieve mensen aanwezig: Lia Romijn met keramiek, Marion Beck met bloemwerk en Anja van Alphen met mozaïek.

"We gaan na zondag zelf genieten van onze tuin en van onze kleinzoon"
Coby en Meint Posthumus

Terug naar top