Een Klundertse tuin vol Britse Royals


Het volgende artikel van Martijn Schraven stond op 24 juli 2015 in BN De Stem.
Foto's: Robert van den Berge/het fotoburo.
De tuin van Coby en Meint Posthumus staat bomvol kleurige bloemen en planten. Voor sommige tuinarchitecten wellicht een gruwel, voor liefhebbers een paradijs.


DOOR MARTIJN SCHRAVEN

"Kijk, deze hier, dit zijn clematissen daar heb ik ongeveer tachtig verschillende varianten van."
Coby Posthumus wijst een rood-roze kelkvormige bloem aan. "Deze is vernoemd naar prinses Diana, Ik heb ook prinses Kate en the Queen mum. Eigenlijk heb ik zo'n beetje de hele Engelse Koninklijke familie. Behalve Charles dan, die vind ik maar een beetje flets." Of ze daarmee de Britse kroonprins bedoelt of de lichtblauwe clematisvariant, laat Coby in het midden.
Als tuinier is ze een echte verzamelaar. Haar tuin is een bonte boel, bomvol bloemen, planten, Kruiden en fruit, kriskras door elkaar. Een gruwel voor tuinarchitecten met een voorkeur voor rechte lijnen en kleurvlakken, maar een paradijs voor liefhebbers van bijzondere en zeldzame planten. Naast clematissen staan er hele verzamelingen aan heuchera's, persicarias, salvia's en sedums. En daarbij experimenteert Coby voortdurend met nieuwe plant- en fruitsoorten. Hoe zeldzamer, hoe liever.
Het werk van haar man Meint is ook in de tuin terug te zien. Met zijn vakkennis als metaalbewerker maakt hij rozenbogen, prieeltjes, en vrolijke kunstwerken. Samen met de door Coby gemaakte keramieken beeldjes, maken ze de tuin zowel heel persoonlijk als helemaal af.
Tuincentra hebben een slechte klant aan Coby. Huis- tuin- en -keuken planten vindt ze totaal niet interessant. Liever bezoekt ze samen met de andere leden van haar tuinclubje kwekers die écht iets bijzonders hebben. Vervolgens gaat ze hier thuis mee aan de slag. Ze ent, scheurt, stekt en oculeert, al naar gelang.
Nieuwe soorten en ondersoorten worden nauwgezet bijgehouden in haar klapper. Met daarbij de Latijnse naam, de plek in de tuin en algemene kenmerken. Planten die het niet redden, krijgen een kruisje voor hun naam en verdwijnen van de lijst. Elke vrijgekomen plek wordt meteen weer opgevuld.
"Mensen uit mijn tuinclubje zeggen wel eens: daar past niks meer bij. Maar ik vind toch altijd wel een plekje voor iets nieuws." Dat vraagt om creativiteit. Zo staan de aardbeien anderhalve meter hoog in potten op palen. En als in de herfst ergens een plant is uitgebloeid, wordt daar met beleid een wintervaste plant tijdelijk bovenop geplaatst.
Ook staan er, in plaats van gigantische fruitbomen, compacte zuil-fruitbomen. Want ook fruit is er volop: pruimen, kweeperen en appels en stoofperen en daarnaast meer onbekende fruitsoorten zoals de kiwi-bes.
Het geoogste fruit wordt later verwerkt tot jam, gelei, siroop of likeur. Tenminste: dat deel dat de keuken haalt. "Er verdwijnt veel in m'n mond als ik aan het plukken ben", geeft Coby toe.
De vermoeidheidsziekte ME dwong Coby twintig jaar geleden te stoppen met werken. Op dat moment is ze begonnen met tuinieren. "Ik had daarvoor nooit gedacht zo'n buitenmens te zijn. Ik was juist altijd een echt kantoormens."
In de loop van de jaren is er wel het een en ander veranderd: "Je smaak wordt anders. En we zijn steeds natuurlijker gaan tuinieren." Dat laatste is goed te zien. De tuin zit vol leven. En met gif werken ze niet. Bladluis wordt bestreden door het creëren van broedplekjes voor oorwurmen die als tegenprestatie ongewenste tuinbewoners eten. In de natuurvijvers maken kikkers en waterinsecten de dienst uit en vogels weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen in dit stukje aards paradijs.
Coby en Meint stellen hun tuin graag open voor bezoekers. Dit jaar is dat vanwege de ziekte van Coby tot nu toe pas één keer mogelijk geweest. "Ik ben nog druk op zoek naar iemand die me een ochtendje per week, in ruil voor verse jam, wil helpen. Iemand die net als wij geniet van natuurlijk tuinieren." Hoewel het veel energie kost, genieten zowel Coby als Meint er enorm van om de schoonheid van hun tuin te delen. Binnenkort, 12 en 13 september, is het weer zover. Tijdens de Kunst & Cultuurroute Klundert zullen geïnteresseerden in de cottagetuin van Coby en Meint uren zoet kunnen zijn met kijken, zoeken en ontdekken.  • Oppervlakte van de tuin: 600 m2
  • Aan gewerkt: 20 jaar
  • Aantal uren werk: 1,5 uur per dag
  • Aantal vijvers: 2
  • Aantal rozenbogen: 14
  • Aantal verschillende tuinkamers: 4
  • Aantal verschillende planten: 600+
  • Bijzonder: Op de website www.deschansedijktuin.nl zijn naast prachtige foto's lijsten te vinden waarop alles staat wat in de tuin te vinden is.
  • Tijdens open dagen kunnen voor een prikje stekjes en verse jam gekocht worden.

Terug naar top